Horrorshow várna a Mariupolt védőkre, ha megadnák magukat, állítja egy londoni szakértő

2022. április 13. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lenne meglepő, ha valóban egyre több ukrán tengerészgyalogosok tömegesen adnák meg magukat Mariupolban, mivel nincs utánpótlásuk, elfogyott az élelmük a lőszerük és a vizük is – nyilatkozta a BBC-nek szerdán Aglaya Snetkov, a University College London orosz kül- és biztonságpolitikai szakértője.

Az ukrán haderőnek és a neonáci Azov zászlóalj tagjai az elmúlt hetekben képesek voltak megőrizni a kikötőváros egyes zugait. Miközben az orosz hadijelentések szerdán már több mint ezer tengerészgyalogos fegyverletételéről szóltak, az ukránok állítják, hogy még nem esett el teljesen a város, de ez innen érkező információkat jelenleg lehetetlen ellenőrizni.

Snetkov szerint ha az Azov többezer harcosa is megadásra kényszerül, akkor óriási vérengzés kezdődhet a városban, az azt védőkre pedig „horrorshow” várhat az orosz katonák kezében:

„Sokakat meg fognak ölni, és sokakat arra kényszerítenek majd, hogy az orosz televízió kamerái elé álljanak, hogy elmeséljék, mit tettek.”

A szakértő szerint az Azov zászlóalj térdre kényszerítésé az oroszok számára kiemelt jelentőségű, mivel a háború eleje óta az kommunikálják, hogy az orosz megszállók a nácik ellen küzdenek. A Mariupol feletti teljes ellenőrzés megszerzése ugyanakkor stratégiai jelentőségű lenne, ekkor ugyanis megnyílna az út több ezer orosz katona keletre csoportosítása előtt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!