58-ra nőtt a Fülöp-szigeteki áradások és földcsuszamlások áldozatainak száma

2022. április 13. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos adatok szerint szerdára 58-ra emelkedett a Fülöp-szigeteki földcsuszamlások és áradások halálos áldozatainak száma – írja az AFP.

A Megi trópusi vihar – a legerősebb, amely idén a szigetországot sújtotta – az ország középső részén, Leyte tartomáynban követelte a legtöbb halálos áldozatot. A helyi hatóságok szerint Leytén legalább 47 ember meghalt és 27-en eltűntek, miután több falura is földcsuszamlások zúdultak.

A túlélők keresése szerdán hajnalban kezdődött újra. Pilar faluból mintegy 50 túlélőt mentettek ki. A keresési műveletek Baybay város környékén is újraindultak, miután elállt az eső, így a mentőszolgálatok hozzáfértek a súlyosan érintett területekhez is. A katonaság, a parti őrség, a rendőrség és a tűzoltóság is részt vesz a keresési és mentési munkálatokban.

Mentési munkálatok egy elárasztott településen Leyte tartományban 2022. április 10-én – Fotó: Philippine Coast Guard / Reuters
Mentési munkálatok egy elárasztott településen Leyte tartományban 2022. április 10-én – Fotó: Philippine Coast Guard / Reuters

A nemzeti katasztrófavédelmi hivatal szerint három ember hat meg Negros Oriental tartományban, és szintén hárman vesztették életüket a déli Mindanao szigeten.

A hét elején lesújtó Megi vihar miatt több tucat kikötő kénytelen volt felfüggeszteni a működését, így turisták ezrei rekedtek a Fülöp-szigeteken az év egyik legforgalmasabb turisztikai időszakában, a nagyhét kezdetén.

Négy hónappal korábban a Rai szupertájfun pusztított az ország nagy részén, több mint 400 halálos áldozatot követelve és több százezer hajléktalant hagyva maga után. A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tájfunok egyre gyorsabban erősödnek, ahogy a Föld az éghajlatváltozás miatt egyre melegebbé válik.

A Fülöp-szigeteket évente átlagosan húsz vihar sújtja. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!