Az osztrák kancellár szerint egyenes, nyílt és nehéz volt a Putyinnal folytatott beszélgetés

2022. április 11. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon egyenesen és nyíltan folyt Vlagyimir Putyinnal a beszélgetés, ami ugyanakkor nehéz is volt – mondta el Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn.

Nehammer hétfőn Moszkvába utazott, hogy beszéljen az orosz elnökkel. A találkozó nagyjából másfél óráig tartott, a kancellár szerint nem volt barátságos hangulatú. A legfontosabb üzenet, amiről a kancellár beszélt az volt, hogy a háborút azonnal be kell fejezni, mert mindenki veszít vele.

Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése után – Fotó: Dragan Tatic / Bundeskanzleramt / AFP
Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése után – Fotó: Dragan Tatic / Bundeskanzleramt / AFP

A mostani találkozót megelőzően vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Kijevben. Az osztrák kancellár volt az első EU-s vezető, aki a háború kitörése óta személyesen beszélt Putyinnal.

A tárgyalás előtt Nehammer arról beszélt, hogy őszintén meg fogja mondani a véleményét arról, hogy „mi az igazság a háborúval kapcsolatban”. Az osztrák kancellár látogatása azért is jelentős, mert Ausztria semleges státuszt képvisel, nem tagja a NATO-nak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába. Küldött viszont humanitárius segélyt és védőeszközöket, például sisakokat az ukrán civileknek.

(Sky, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!