A Shell 5 milliárd dollárnyi eszközértéket ír le az első negyedévben

2022. április 7. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Shell olaj-és gázipari cég 4-5 milliárd dollár eszközérték-leírással terheli első negyedévi eredményét az Oroszországból történt kivonulás miatt. Az összeg nagyobb a Shell által korábban becsült 3,4 milliárd dollárnál.

A cég vezetői elmondták, hogy a továbbiakban nem vásárolnak olajat azonnali (spot) módon, csak teljesítik az ukrajnai invázió előtt aláírt orosz üzemanyag-vásárlási szerződéseket. „A Shell nem újított meg hosszabb távú szerződéseket az orosz olajjal kapcsolatban, és ezt csak a kormány kifejezett utasítására fogja megtenni. Ugyanakkor jogilag kötelesek vagyunk átvenni az invázió előtt aláírt szerződések alapján vásárolt nyersolajat” – mondja a cég.

A 210 milliárd dollár piaci tőkeértékű Shell március elején jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogén-projektben, beleértve az olajat, az olajtermékeket, a gázt és a cseppfolyósított földgázt (LNG). Ezenkívül a cég ígéretet tett arra is, hogy leállítja az orosz olaj minden azonnali (spot) vásárlását, valamint bezárja oroszországi benzinkutakat, továbbá leáll a repülőgép-üzemanyag és kenőanyagok gyártásával az országban.

(BBC, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!