Négy feltételezett neonáci terroristát kapcsoltak le Németországban

2022. április 6. – 15:18

Négy feltételezett neonáci terroristát kapcsoltak le Németországban
Intézkedő rendőrök Eisenachben – Fotó: Martin Wichmann TV / picture alliance via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogtak négy feltételezett szélsőjobboldali terroristát szerdán Németországban egy nagyszabású razzián, amelyen 11 tartományban, egyszerre 61 helyszínen tartottak házkutatást – írja az MTI.

A műveletben több mint 800 rendőr vett részt.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) 2019-ben indította a nyomozást, amiben egy neonáci hálózat 50 résztvevőjére összpontosítottak. Négyet vettek őrizetbe. Hármat az egykori NDK területén fekvő Türingia tartományi Eisenachban, a negyediket a hesseni Rotenburgban. A Der Spiegel német lap úgy tudja, hogy az egyik gyanúsított a német hadsereg őrmestere.

A vádlottak egy részét terrorista szervezet megalakításának kísérletével és terrorszervezetben való tagsággal, másokat bűnszervezetben való tagsággal vádolnak. Egy másik részét azzal vádolják, hogy a hivatalos tiltás ellenére továbbra is neonáci egyesületet működtet.

A hatóságok szerint mindegyik gyanúsított kapcsolatban áll a 2015-ben az Egyesült Államokban alapított, Atomwaffen Division (Atomfegyver Hadosztály – AWD) elnevezésű neonáci terrorszervezet németországi szárnyával – Atomwaffen Division Deutschland (AWDD) –, vagy a szervezethez kötődő egyéb csoportosulásokkal.

A német legfőbb ügyészség jellemzése szerint az AWD támogatói nyíltan rasszisták, antiszemiták és nemzetiszocialisták, céljuk kirobbantani egy faji háborút. Ezek az emberek egyes lakossági csoportok, valamint politikusok, köztisztviselők és állami intézmények elleni támadásokkal és gyilkosságokkal „káoszt akarnak teremteni, és végül szélsőjobboldali uralmi formákkal akarják felváltani a demokratikus rendet” – áll a közleményben.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!