Putyin az állami tévében arról beszélt, szabályozniuk kell az üzemanyag- és vetőmagellátást

2022. április 5. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánynak szabályoznia kell az üzemanyag- és vetőmagellátást, mondta Putyin az orosz állami tévében. Indokként a globális élelmiszerhiányról beszélt, és nem az Oroszország elleni nyugati szankciókról.

„Egyértelmű, hogy az idén a globális élelmiszerhiány miatt óvatosabbnak kell lennünk a külföldre irányuló élelmiszer-ellátásunkban, nevezetesen alaposan ellenőrizni kell az ilyen export paramétereit azokba az országokba, amelyek egyértelműen ellenségesek velünk szemben” – mondta Putyin. Szerinte a trágyapiacot már szabályozza a kormány, és ellenőrizni kell az országba irányuló üzemanyag-, vetőmag- és törzsállomány-ellátást.

Putyin itt azt is állította az orosz embereknek, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciókat a fejlett országok „gazdaság-, energia- és élelmiszer-politikájának hibái” miatt hozták, amelyek az árak emelkedéséhez és az élelmiszer-ellátás hiányához vezettek. „A világ minimális élelmiszer-ellátásának hátterében újabb szankciókat léptetnek életbe, blokkolják a vállalatok munkáját, az Oroszországból és Belaruszból érkező műtrágyaszállítások logisztikáját. A magas földgázárak miatt csökken a saját műtrágyatermelésünk nyugaton, ami valójában szintén nyugati partnereink tevékenységének eredménye” – mondta. „A jelenlegi körülmények között elkerülhetetlen a műtrágyahiány a világpiacon. Nem minden ország lesz képes megvásárolni a szükséges mennyiségű műtrágyát az idei szezonra, ami azt jelenti, hogy a terméshozamok is csökkenni fognak”, mondta.

Mindezek ellenére Putyin szerint Oroszország „élelmiszer-önellátó”: „A főbb élelmiszercsoportok esetében a hazai piacunk teljes mértékben el van látva saját élelmiszerekkel, saját termeléssel, és néhány áru esetében, mint például a napraforgóolaj, gabona, a hazai vállalatok kapacitásai többletként fedezik a keresletet, és nagyon jó exportlehetőségek alakultak ki Oroszország számára” – mondta. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!