ENSZ-főtitkár: Sosem fogom elfelejteni a Bucsában meggyilkolt civilek szörnyű képeit

2022. április 5. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zajlik az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban, ahol nemsokára Zelenszkij is felszólal. Az ENSZ főtitkára, António Guterres beszédében azt mondta, az ukrajnai háború „minden idők egyik legnagyobb kihívása” a „nemzetközi rend és az ENSZ alapokmányán alapuló globális békearchitektúra” számára. Szerinte a háború „értelmetlen” emberáldozatokhoz, a városközpontokban hatalmas pusztításhoz és a polgári infrastruktúra lerombolásához vezetett.

Azt is mondta, „soha nem fogom elfelejteni a Bucsában meggyilkolt civilek szörnyű képeit”. Hétfőn műholdfelvételek jelentek meg a Kijev környéki város utcáiról, melyek szerint hetek óta heverhettek Bucsa utcáin a civil holttestek, a várost viszont csak néhány napja foglalták vissza az ukrán erők a visszavonuló oroszoktól.

Guterres szerint „ugyanilyen megdöbbentőek voltak neki a nemi erőszakról és szexuális erőszakról szóló személyes tanúvallomások”, amelyek most kerülnek elő a háborúban.

Azt is mondta, a szervezet emberi jogi főbiztosa „lehetséges háborús bűncselekményekről, a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéséről és a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértéséről” beszélt. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!