Csehország tankokat és más harci járműveket küld Ukrajnának

2022. április 5. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország néhány tucat T-72 típusú tankot és más harci járművet küldött Ukrajnának, ezeket vonaton szállítják oda. A csehek ezt előre egyeztették a NATO-tagországokkal. „A súlyos harcot vívó ukrán hadseregnek most nagy szüksége van erre” – mondta erről Ondrej Benesík néppárti parlamenti képviselő. Jana Černochová védelmi miniszter szintén megerősítette a szállítmányt a Twitteren, de konkrétumokat nem akart elárulni.

Az Echo24 nevű cseh portál szerint a cseh hadsereg régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amiket az aktív tartalékosok számára tartottak fent. A cseh hadseregnek körülbelül kilencven T-72-es harckocsija van.

A cseh képviselőház elnöke hétfőn azt mondta, Csehország eddig több mint 300 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 260 ezren már az ideiglenes tartózkodási vízumot is megkapták. Az eddig Csehországból Ukrajnába szállított hadifelszerelés és fegyverek értéke körülbeül 25 millió euró, míg a humanitárius segély értéke eléri 12 millió eurót. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!