Mészárlásnak nevezte a Bucsában történteket az Európai Tanács elnöke, újabb szankciókat helyezett kilátásba

2022. április 3. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra kérte a világot, hogy reagáljanak a Kijev melletti Bucsa városában történt mészárlásra. „Az oroszok célja, hogy minél több ukrán állampolgárt likvidáljanak” – írta Twitter-bejegyzésében, és felszólította a világ leggazdagabb országait tömörítő G7-csoportot, hogy válaszul szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén a „mészárlás” szót használta a Bucsából érkező képek leírására. Michel szerint az EU válaszul szankciókat fog bevezetni, és segít felhasználható bizonyítékokat gyűjteni a Nemzetközi Bíróságnak.

Lizz Truss brit külügyminiszter szerint „háborús bűnökként kell kivizsgálni” a civilek elleni támadásokat Ukrajnában. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia teljes mértékben támogatni fogja a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatait. „Ahogy az orosz csapatok visszavonulásra kényszerülnek, egyre több bizonyítékot látunk a megszálló erők által elkövetett megdöbbentő cselekményekre olyan városokban, mint Irpiny és Bucsa” – mondta Truss.

Oroszország korábban tagadta, hogy civileket vettek volna célba az általuk csak „különleges katonai műveletként” körülírt ukrajnai háborúban, és visszautasították a háborús bűnök vádját.

(BBC, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!