Megölték Mantas Kvedaravicius litván filmrendezőt, aki dokumentumfilmet forgatott Mariupolról

2022. április 3. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint szombaton meghalt Mantas Kvedaravicius litván filmrendező, aki hosszú éveken át dokumentálta Mariupol mindennapjait. „Miközben megpróbálta elhagyni Mariupolt, az orosz megszállók megölték Mantas Kvedaravicius litván rendezőt” – írta Twitter-oldalán a minisztérium.

„Egy Litvániában és az egész világon jól ismert alkotót veszítettünk el, aki az utolsó pillanatig, a veszély ellenére az Oroszország által megszállt Ukrajnában dolgozott” – mondta vasárnap Gitanas Nausėda litván elnök.

Kvedaravicius idén lett volna 46 éves, leginkább a Mariupolis című, a konfliktusövezetről szóló dokumentumfilmjéről volt ismert, amelyet a 2016-os Berlinalén is bemutattak. A film Mariupolról, a donyecki szakadár régió stratégiai fontosságú kikötőjéről festett portrét, amelynek térségében az oroszbarát harcosok 2014 óta harcolnak az ukrán erőkkel.

Kvedaravicius 1976-ban született, a vilniusi egyetemen tanult, majd a Cambridge-i Egyetemen szerzett diplomát szociálantropológiából – közölte a litván elnöki hivatal. „Mantas Kvedaraviciust meggyilkolták Mariupolban, kamerával a kezében, ebben a szaros háborúban” – írta a Facebookon Vitalij Manszkij orosz filmrendező, az Artdocfest nemzetközi dokumentumfilmes fesztivál alapítója.

(Guardian, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!