Félig elpusztított ukrán város, erősödő rubel, borzalmas orosz harci morál – összefoglaló a háború 35. napjának éjjeléről

2022. március 31. – 07:53

frissítve

Félig elpusztított ukrán város, erősödő rubel, borzalmas orosz harci morál – összefoglaló a háború 35. napjának éjjeléről
Irpinyből kimenekített civileket helyeznek el Kijevben – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A háború 35. napjának estéje csendesen, komolyabb harcok nélkül zajlott, elsősorban az orosz erők átcsoportosításáról, az Ukrajnában szolgáló orosz katonák rossz harci moráljáról, a rubel erősödéséről és egy stratégiai jelentőségű falu visszafoglalásáról szóltak a hírek.

  • Erős állításokat tett Olekszandr Markusin, a Kijevtől mindössze 20 kilométerre található Irpiny polgármestere: arról beszélt a sajtónak, hogy a város és a létfontosságú infrastruktúra 50 százaléka semmisült meg a harcokban, a víz- és energiaellátást sem tudták visszaállítani még. A várost folyamatosan bombázzák az oroszok, sokan meghaltak a támadásokban. Markusin azt is állította, hogy az oroszok két utcában is nőket lőttek le, majd tankokkal hajtottak át a holttesteken, de ennek valóságtartalmát még nem igazolták.
  • Az ukránok visszafoglaltak egy stratégiai fontosságú települést: egy hitelesített videó tanúsága szerint a Csernyihivtől 19 kilométerre fekvő Szloboda nevű falut vették be az ukránok, bizonyíthatóan egy orosz tankot is kilőttek. Csernyihiv napok óta heves harcok helyszíne, a falu visszafoglalása kulcsfontosságú lehet a város körüli ostromgyűrű feltöréséhez.
  • Két gazdasági vonatkozású hír: az egekbe szökő kőolajárak miatt Joe Biden amerikai elnök naponta egymillió hordónyit szabadítana fel az amerikai stratégiai nyersolajkészletből. A nyugati szankciók ellenére a háború előtti szintre erősödött a rubel árfolyama a dollárhoz képest. Csütörtök reggel 75,5 rubelt ért egy amerikai dollár, míg március elején a 140-et is megközelítette. Február 22-én, tehát az ukrajnai invázió előtt két nappal 80 rubelnél járt a dollár árfolyama.
  • Újabb tárgyalási kör jön Oroszország és Ukrajna között: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán jelentette be, hogy április 1-jén folytatja a tárgyalásokat. Az ukrán elnök korábban azt mondta, „semmi konkrétum” nincs a tárgyalásokkal kapcsolatban. Biden és Zelenszkij is beszélt egymással szerdán, az amerikai elnök 500 millió dollárnyi segélyt ajánlott Ukrajnának.
  • Alacsony a harci morál az oroszoknál: a brit GCHQ kémszolgálat vezetője szerint néhány orosz katona megtagadta a parancsok végrehajtását. Sőt, az Ukrajnában szolgáló orosz katonák szándékosan rongálják saját felszereléseiket, de arra is volt példa, hogy véletlenül egyik saját repülőjüket is lelőtték. Eközben névtelenül nyilatkozó amerikai és európai tisztségviselők arról beszélnek, hogy Vlagyimir Putyin tanácsadói félnek elmondani az igazat a háború állásáról és az orosz gazdaság helyzetéről, félretájékoztatják az orosz elnököt.
  • Átcsoportosítják erőiket az oroszok: a Pentagon arról számolt be, hogy Oroszország megkezdte erejének átcsoportosítását Kijev körül, az ott lévő haderő mintegy 20 százalékát mozgatja jelenleg át, és csernobili atomerőműből is megkezdték kivonulásukat. Nem a csapatok hazaküldéséről van szó, hanem arról, hogy ezentúl Donbasz régióra fognak koncentrálni. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be legutóbbi jelentésében, hogy „sikerrel teljesítették” katonai céljaikat Kijevnél és Csernihivnél, és emiatt történik az átcsoportosítás. Az ukrán vezetés szkeptikusan fogadta az átcsoportosításról szóló híreket, szerintük ez a megtévesztés része is lehet.

Itt tudja visszaolvasni az orosz–ukrán háború 35. napján összes történését.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!