Káosz Palermóban: Catanián keresztül próbálnak hazajutni a magyar utasok

2022. március 31. – 19:19

frissítve

Káosz Palermóban: Catanián keresztül próbálnak hazajutni a magyar utasok
A palermói reptér – Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan állt helyre a rend Palermóban, ahol a nagy szél miatt kidőlt a repülőtéren egy ideiglenes kartonfal.

Mint azt a Telex.hu is megírta, szerda este le kellett zárni Palermóban a Falcone-Borsellino nemzetközi repülőteret. Azért kellett vészhelyzetet hirdetni és végül kiüríttetni a repteret, mert a 120-130 kilométeres széllökésekkel járó vihar kidöntött egy gipszkarton falat.

Elértünk egy magyar családot, akik éppen a reptéren tartózkodtak az események alatt, és mint az édesapa elmesélte, centikkel mellettük dőlt ki a fal.

„Az első zavar akkor támadt, amikor kiderült, hogy az a repülőgép, amelyik Budapestre indult volna késik, vagy meg sem érkezik Palermóba.”

A család várakozott, és a folyamatosan változó késési tájékoztatást figyelte a kijelzőkön, amikor többen arra lettek figyelmesek, hogy egy felújítás alatt levő váróterem ideiglenes elválasztása, egy gipszkarton fal elkezdett púposodni, hirtelen „hasa lett a falnak”.

„A feleségem és egy másik nő elkezdte hangosan elküldeni a fal elől az utasokat. Az egész pillanatok alatt játszódott le, éppen mire elmentek az emberek a fal mellől, már nagy robajjal és porral le is dőlt a fal.”

A repülőteret áramtalanították (ilyenkor nagyon hasznos az okostelefonok zseblámpa funkciója), ráadásul a koromsötétben, valamilyen sziréna is szólt.

„Két ember és a jóisten segített, hogy senki nem sérült meg, innentől azonban kaotikus jelenetek következtek. A reptéri személyzet főleg azzal foglalkozott, hogy az emberek ne készítsenek felvételeket, és távol tartották volna az utasokat a helyszíntől, emiatt viszont dulakodás alakult ki, mert többen szerettek volna visszajutni a pánik idején hátrahagyott csomagjaikért.”

Nagyjából néhány ezer ember várakozhatott, a káoszban nem nagyon érkeztek információk.

Olvasónk szerint a reptéren a korábbi közlésekkel ellentétben egyáltalán nem állt helyre a rend hajnali 2-re, voltak, akik még reggel 5-kor is a helyszínen reménykedtek abban, hogy elindul a gépük. Aztán annyiban javult a helyzet, hogy 2-3 check-in ablakot valóban megnyitottak, és ami valóban profi volt, azoknak az utasoknak, akikről kiderült, hogy nem tudják elhagyni a várost éjszaka sem, ki tudtak nyittatni a nyári idényre már készülő, de még zárt szállodákat, és buszokkal el is vitték oda az utasokat.

A hazafelé tartó magyar családok kálváriája azonban nem ért véget, mert a szállodában jelezték, hogy ugyan lesznek mentesítő járatok, de az applikációk nem kínáltak fel gyors megoldást, például nem engedtek más városból hazautazni, csak a palermói repülőjegyeket lehetett új időpontra foglalni.

Mint hallottuk, a magyarok közül van, akinek egyelőre csak április 3-ra sikerült hazautat intéznie, ő talán még tud választani.

Forrásunk elmesélte, hogy miután a szállodában arról kaptak információt, hogy a légitársaság vagy a repülőtér nem biztosít transzfert más repülőterekre, saját kezükbe vették a sorsukat. A minket elérő család egy Cataniából hazainduló repülőre vásárolt jegyet, és már át is vonatozott a városba. Mint a családfő elmesélte telefonon:

„Ezt a vonatutat mindenkinek ajánlom, mert gyönyörű, jelenleg már Cataniában vagyunk, és reményeink szerint ma este hazaérkezünk Budapestre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!