Németország elővigyázatosságból kihirdette a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb szintjét

2022. március 30. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintját, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be Oroszország a földgázszállítások elszámolásáról – jelentette be Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben. A miniszter szerint az intézkedés célja az Oroszországból érkező földgázáramlás esetleges megszakadására való felkészülés. Habeck hangsúlyozta: Németország földgázellátása egyelőre biztosított.

Robert Habeck – Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images
Robert Habeck – Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images

A földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el most a németek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a minisztériumban felállítanak egy válságstábot, amely folyamatosan monitorozza, szemmel tartja a földgázellátási helyzetet. Ezt a tevékenységet egyébként már hetek óta folytatják, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét.

(MTI, FAZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!