Három humanitárius folyosót nyitnak szerdán a civilek evakuálására, az ukrán miniszterelnök-helyettes a csernobili zóna kiürítését követelte

2022. március 30. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerdán három humanitárius folyosót állítanak fel a civilek evakuálására. „Buszok és teherautók oszlopai már elhagyták Zaporozsje városát. Követeljük a megszálló erőktől, hogy tartsák be kötelezettségeiket, és engedjék át a humanitárius oszlopokat az útzárakon” – írta Facebook-oldalán Verescsuk. A bejegyzés szerint Mariupolból Bergyanszkba, Enerhodarból és Melitopolból pedig Zaporozsjébe fognak civileket evakuálni.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a megszálló orosz erőknek ki kell vonulniuk a csernobili atomerőmű területéről. „Követeljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa haladéktalanul hozzon intézkedéseket a csernobili zóna demilitarizálására, és küldjön oda egy különleges ENSZ-missziót, hogy elejét vegyék egy újabb nukleáris katasztrófának” – idézte Verescsukot a Reuters. Azt is elmondta, hogy Ukrajna a tegnapi isztambuli tárgyalásokon arra kérte Oroszországot, hogy engedélyezze 97 humanitárius folyosó létrehozását a legsúlyosabban érintett ukrajnai városok, falvak és települések felé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!