Atomfegyvert szállító orosz támadógépek léphettek be a svéd légtérbe március elején

2022. március 30. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd TV4 híradója szerint március 2-án nukleáris fegyverekkel felszerelt orosz repülőgépek léptek be Svédország légterébe. A svéd TV4 híradójának egy forrás azt mondta, a lépés szándékos megfélemlítés volt, a támadógépeket nukleáris fegyverekkel látták el, "amit az orosz pilóták egyértelműen megmutattak". (Négy gép volt, ebből 2 támadógép volt, a másik kettő kísérő vadászgép.)

Fotó: Kirill Braga
Fotó: Kirill Braga

Az ukrajnai konfliktus miatt a svéd légierő állítólag fokozott készültségben volt, és már korán láthatták, hogy a pilóták a balti-tengeri svéd sziget, Gotland fölé repülnek.
"Tudatosnak értékeljük" – mondta Carl-Johan Edstrom, a légierő főnöke. Elemeztük az esetet, és egyértelműen nem zárhatom ki a helytelen navigációt, de minden arra utal, hogy szándékosan megsértették Svédország határait" – mondta.
A svéd terület megsértése körülbelül egy percig tartott, tette hozzá a jelentés.
Svédország – amely semleges, és nem NATO-tag – két JAS 39 Gripen típusú vadászgépet riasztott, és ezek állítólag képeket készítettek az orosz repülőgépről, és megerősítették, hogy nukleáris fegyverekkel vannak felszerelve. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!