Kitört a vulkán, ami egy szigeten levő tóban levő sziget, és még a kráterében is van egy tóban levő sziget

2022. március 26. – 08:59

Kitört a vulkán, ami egy szigeten levő tóban levő sziget, és még a kráterében is van egy tóban levő sziget
A szigeten levő sziget, vagyis a Taal vulkán, a kráterében levő tóban található szigettel – Fotó: Wikimedia

Másolás

Vágólapra másolva

Ezreket kellett evakuálni a Fülöp-szigeteken szombaton, miután kitört a Taal vulkán, hamu- és gőzfelhőt lövellve mintegy 1500 méteres magasságba, írja az MTI, hozzátéve, hogy a Taal az ország második legaktívabb vulkánja. A Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete kettesről hármasra emelte a riasztási szintet a térségben, ami azt jelenti, hogy további kitörésekre lehet számítani, amelyek gáz-, hamu- és törmelékáradattal, illetve akár szökőárral is járhatnak.

A tűzhányó környékén öt faluban szólították fel a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságosabb helyre – mondta el Kelvin John Reyes polgárvédelmi szóvivő. A szóban forgó falvakban több mint tizenkétezren élnek. A vulkán körülötti területet és a tavat lezárták, a helyszínen rendőrök ügyelnek arra, hogy senki se lépjen be a veszélyzónába.

Az 1957 óta már 33 alkalommal kitört Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki. Akkor több mint 376 000 ember kényszerült elhagyni otthonát, és a hamufelhő miatt ideiglenesen le kellett zárni a manilai repteret.

A Taal különlegessége, hogy egy meglehetősen érdekes földrajzi képződmény része, hiszen a vulkán jelenti az egyik szigetet a „szigeten található tóban található szigeten található tóban levő sziget” képződményben. A különlegességet 2017-ben még az Index Ma Is Tanultam Valamit rovatában mutattuk be részletesebben.

Ebből kiderül, hogy a Taal egyike az úgynevezett 16 Decade-vulkánnak, amelyek a világ legveszélyesebb vulkánjai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!