Ukrán külügy: Szijjártó Péter kommunikációjához hasonlót már hallottunk – az orosz tisztviselőktől

2022. március 25. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Hallottuk már ezeket a narratívákat, különösen orosz tisztviselőktől. Bízunk benne, hogy Magyarország mint szomszéd állam, felülvizsgálja álláspontját a közös európai béke érdekében”

-írta az ukrán külügy szóvivője, Oleg Nikolenko a Szijjártó Péternek címzett posztjában.

A reakció azután érkezett, hogy csütörtökön Zelenszkij arra kérte Magyarországot, hogy válasszon oldalt, és egyrészről támogassa az Oroszországgal szembeni energetikai szankciókat, másrészről engedje meg, hogy fegyvert szállítsanak Magyarországon át Ukrajnának. Orbán Viktor és Szijjártó is egyhangúlag azzal reagált erre pénteken, hogy „a magyar emberek érdekében nem tehetik meg”, hogy igent mondjanak Ukrajna kérésére.

Mint Nikolenko azt posztjában jelezte, ez már „nem Ukrajna háborúja, hanem Oroszország háborúja az egész demokratikus világ ellen”. Kifejtette, az „orosz agressziós gépezet finanszírozása olaj- és gázvásárlással valójában csak több teret ad Oroszországnak a lépkedésre, így a gyilkolásra”.

Frissítés: péntek délután Szijjártó Péter újabb nyilatkozatot adott az ügyben. „Szerintem a stílusról most ne beszéljünk. Nem mintha ne lenne véleményem az ilyen típusú személyeskedésről, de mivel az elnök úrnak az országa háborúban áll, ezért a stílust és a személyeskedést most tegyük félre”, indította nyilatkozatát és Facebook-videóját.

„Én elfogadom azt, hogy Ukrajna elnökének most Ukrajna és az ukrán emberek biztonsága az első, de nekünk, azoknak, akik a magyar kormányban dolgozunk, nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. És, hogyha mi engednénk fegyverek átszállítását Magyarországon, hogyha fegyvert szállítanánk, hogyha katonákat küldenénk Ukrajnába, akkor azzal belesodornánk Magyarországot a háborúba. Elképesztő biztonsági kockázatot jelentenének ezek a döntések. Értem én azt, hogy az ukránok ezt várják el tőlünk, értem én azt, hogy a magyar ellenzék is ezt erőlteti, de a katonák küldése, a fegyverek küldése és a fegyverszállítmányok átengedése is rendkívüli biztonsági kockázattal jár. Magyarország belesodródását rizikózná a háborúba, márpedig ebből a háborúból nekünk ki kell maradnunk. Ezért ehhez a döntésünkhöz, ezekhez a döntéseinkhez természetesen ragaszkodunk, akárki akármit mond, akárki akárhogyan személyeskedik vagy akárhogyan is támadnak minket kívülről vagy Magyarországon belülről”, mondta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!