Magyarországot is említi az oligarchákkal szembeni fellépésről szóló európai parlamenti jelentés

2022. március 25. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről, valamint az uniós források csalással szembeni védelméről szól. A képviselő-testület csütörtökön nagy többséggel szavazta meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást – írja a Népszava.

A jelentés szerint egyes tagállamokban a politikai összeköttetésekkel rendelkező oligarchahálózatok rabul ejthetik a médiapiacot, és beavatkozhatnak a demokratikus közszféra működésébe. A tényfeltáró cikkekre hivatkozó állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. A jelentés szerint a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni. Kiemelik, hogy 2015 és 2019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

A jogilag nem kötelező jelentésben a képviselők sürgetik az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden eszközt annak megakadályozására, hogy az oligarchák átvegyék a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak az uniós források haszonélvezőről, szigorúbb szabályokat és határozottabb intézkedéseket követelnek a mezőgazdasági támogatásokkal elkövetett visszaélésekkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!