Biztonsági kamerákat helyeztek el egy angliai IKEA-raktár mosdóiban, hogy lebuktassák a droghasználókat

2022. március 25. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az IKEA biztonsági kamerákat szerelt fel az egyik angliai elosztóközpontjának mosdóiban, hogy elejét vegyék a munkatársaik illegális „kábítószer-tevékenységének” – írja a BBC. Egy mostani vizsgálatból kiderült, hogy néhány, a mosdók mennyezetébe épített kamera elmozdult a helyéről, és így a WC-fülkékbe is beláttak.

Az IKEA szerint a kamerákat 2015-ben helyzeték el a Peterborough-ban lévő elosztóközpontban. A kameráknak csak a mosdóban kellett volna filmezniük, de amikor a mennyezeti burkolólapok meglazultak, más területek, konkrétan a WC-fülkék is láthatóvá váltak. A svéd bútoráruház 2021 szeptemberében vizsgálatot indított, miután valakik rátaláltak a mosdókban lévő kamerákra. Az IKEA azt közölte, hogy a kamerákat már eltávolították.

A felfedezés nyilvánosságra kerülése után a logisztikai központ egyik volt dolgozója, Shannon Bodily a BBC-nek azt mondta, sosem észlelte a kamerákat, és megdöbbentette a hír. „Kiszolgáltatottnak és megsértve érzem magam” – mondta.

A vizsgálat lezárásakor az IKEA szóvivője azt mondta: „2015 novemberében a peterborough-i elosztóközpontunkban 10 mosdóban kamerákat szereltünk fel a mennyezeti üregekbe és a folyosókon kívülre. Bár a szándék akkoriban a munkatársak egészségének és biztonságának megőrzése volt, megértjük, hogy az a tény, hogy a kollégákat tudtukon kívül filmezték ilyen körülmények között, valódi aggodalmat keltett, és ezt őszintén sajnáljuk.”

A szóvivő szerint a „kábítószer-használattal kapcsolatos komoly aggodalmak miatt”, és a munkatársaik biztonsága érdekében szerelték fel a kamerákat. „A kamerákat csak azért helyezték el, hogy rögzítsék a mosdóban zajló szabálytalan tevékenységet. Nem volt célunk, hogy a WC-fülkékben is rögzítsenek felvételt. A mennyezeti burkolólapok elmozdulásának következtében azonban két kamera 2017-ben egy ideig véletlenül felvételt készített két mosdó fülkéiről is. A felvételeket akkoriban nem nézték meg, és csak e vizsgálatok részeként kerültek elő” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a vizsgálatuk megállapításait a brit adatvédelmi szabályozó hatósággal is közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!