Az ukránok szerint annyi az elhagyott orosz holttest, hogy lassan nem bírnak majd velük

2022. március 24. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy beköszönt a melegebb időjárás, egyre nehezebben birkóznak meg Ukrajnában az orosz katonák oszló holttesteivel – írja helyszíni riportjában a CNN.

Úgy tűnik ugyanis, hogy az oroszok nem nagyon akarják átvenni a halottaikat. Igaz, még az is vitás kérdés, hogy mekkora a veszteség orosz oldalon. Az ukrán erők szerint az oroszok eddig több mint 15 ezer katonát vesztettek el, bár ezt az orosz fél tagadja, és ők maguk ennél sokkal kevesebb katonai áldozatot tartanak számon. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos álláspontja szerint 498 katona esett el. Nemrég azonban a Putyin-barát Pravda kiszivárogtatta, hogy állítólag több mint 9861 orosz halt meg, ami egészen összecseng a NATO-tisztviselők által tudott számokról. Később a lap visszavonta ezt a hírt.

A harcoktól egyik leginkább sújtott terület Mikolajiv környéke. A régió kormányzója, Vitalij Kim szerint a csapatmozgásokkal az oroszok rengeteg holttestet hagytak maguk után. A kormányzó azt kérte, hogy a holttesteket helyezzék hűtőszekrénybe, és küldjék vissza Oroszországba DNS-vizsgálattal történő azonosítás céljából. Viszont egy hónap után még mindig nem világos, hogy az orosz fél el akarja-e szállítani a maradványokat, miközben igyekszik fenntartani az állítását, hogy a veszteségeik száma alacsony.

Kim ezért nemrég arra kérte egy videóüzenetben a régióban élő lakosokat, hogy segítsenek összegyűjteni és zsákokba tenni a holttesteket, mivel a hőmérséklet lassan fagypont fölé emelkedik. „Nem vagyunk vadállatok, igaz?” – tette fel a költői kérdést a lakosságnak. Csakhogy egyes területeken az ukránok már attól félnek, hogy a saját halottaiknak sem lesz elég koporsó, nemhogy az őket támadó ellenséges katonáknak. Arról nem is beszélve, hogy egyes helyi lakosok ellenszenvvel is viszonyulnak az orosz katonákhoz: maga Vitalij Kim is orkoknak nevezte a Mikolajivot támadó orosz fegyvereseket. Aki esetleg nem lenne jártas Tolkien regényeinek világában, annak elég annyit mondanunk, hogy az orkok nagyon ronda, szolgalelkű szörnyek, akik a gonosz erőket szolgálják A Gyűrűk Ura-regényekben.

A CNN szerint az ukrán kormány nemrég azt állította, hogy az orosz hadsereg mobil krematóriumokat küldött a halottai elégetésére, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint azért, hogy a katonák holttestét ne láthassák a családtagjaik. Emellett az ukrán állami vasúttársaság nemrég húsz hűtőkocsival látta el az ukrán hadsereget, hogy el tudják helyezni az elesett orosz katonákat. Három nappal később a vasúttársaság arról számolt be, hogy az oroszok végül nem csináltak semmit a hűtőkocsikkal és a halottaikkal. Az ukrán kormány közölte, hogy továbbra is várja az orosz hatóságok döntését a holttestek hazaszállításáról.

Miután az elesett orosz katonák hozzátartozói csak igen nehezen tudják meg, hogy mi történt a családtagjukkal, az ukrán belügyminisztérium létrehozott egy oldalt, ahol megosztják az elhunytak képeit és okmányait. A „Keresd a sajátodat” néven is ismert csatorna létrehozója és koordinátora az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Viktor Andrusziv. Andrusziv elmondta, hogy ő indította el a kezdeményezést, hogy segítsen az orosz családoknak a katonáikra vonatkozó információk felkutatásában.

„Nem háborúzunk az orosz nép ellen. És nem hiszem, hogy szenvedniük kellene a rezsimjük miatt, ami hazudik nekik, és azt mondja, hogy minden jó, senki sem hal meg. Ez egy módja annak, hogy elhozzunk nekik egy kis igazságot” – mondta a CNN-nek. Andrusziv szerint azért is nehéz a testekkel mit kezdeni, mert a legtöbbjüket nem könnyű beazonosítani. Az elhagyatott holttestek gyakran már nem felismerhetőek, vagy nincs náluk semmilyen dokumentum, legfeljebb a dögcédulájuk.

A probléma ráadásul csak súlyosbodni fog, ahogy beköszönt a jó idő, és a melegben a holtestek sokkal hamarabb oszlásnak indulnak majd.

„Több ezer van belőlük. A háború előtt hideg volt az idő, rendben volt, de most gondjaink vannak... Igazából nem tudom, mit fogunk csinálni a következő hetekben”

– mondta Andrusziv.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!