Oroszország blokkolja a hozzáférést a Google News híreihez

2022. március 23. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország elérhetetlenné teszi a Google Newst, miután azzal vádolta a hírgyűjtő oldalt, hogy az hamis információkat terjeszt a háborúról. A döntés az orosz főügyészség kérésére született – jelentette az Interfax hírügynökség. A hivatal megállapította, hogy a honlap „hozzáférést biztosított számos olyan kiadványhoz és anyaghoz, amelyek megbízhatatlan, társadalmilag jelentős információkat tartalmaznak egy Ukrajna területén zajló különleges katonai művelet lefolyásáról” – áll a jelentésben.

Az országban már számos angol nyelvű honlapot – köztük a Facebookot és az Instagramot – blokkoltak a háború kezdete óra. A cenzúrát segíti egy új orosz törvény, ami tiltja az olyan eseményekről való tudósítást, amelyek lejárathatják az orosz erőket.

Az orosz lépés válaszként is értelmezhető. A Google anyavállalata, az Alphabet ugyanis szerdán közölte, hogy meg fogja akadályozni a reklámfizetéseket olyan weboldalak és YouTube-videók számára, amelyek hamis és káros információkat terjesztenek a háborúról. A cég egy kiadóknak küldött levélben írt a döntéséről, úgy fogalmazva, hogy nem fognak hirdetéseket futtatni „olyan állítások mellett, amelyek azt sugallják, hogy az áldozatok felelősek a saját tragédiájukért”.

(BBC News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!