Németország sem terjesztené ki az Oroszország elleni szankciókat az energiaszektorra

2022. március 23. – 00:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszabb távú konfliktusra rendezkedne be Németország az oroszok elleni szankciókkal – legalábbis erre utal Olaf Scholz német kancellár kedd esti nyilatkozata, írja a BBC. Scholz szerint az európai intézkedések már éreztetik hatásukat Oroszországban, és „ez napról napra csak drámaibb lesz”.

„A valaha volt legkeményebb szankciókat indítottuk be egy ekkora országgal szemben, és úgy tűnik, ez működőképes. Azonban olyan szankciós eszközöket kell használnunk, amelyek egyrészt csak minimálisan befolyásolják az otthoni gazdasági fejlődést – másrészt pedig fenn is tudjuk tartani azokat”

– mondta a német kancellár kedd esti sajtótájékoztatóján Berlinben. Bár Scholz hangsúlyozta, hogy Németországnak „a lehető leggyorsabban” meg kell szüntetnie függőségét az orosz szén-, gáz- és kőolajimporttól, ugyanakkor „változatlan maradt az álláspontjuk” abban, hogy az Oroszország elleni szankciók nem érinthetik az energiaszektort, írja a Sky News.

Scholz a kedd esti sajtótájékoztatón – Fotó: Michele Tantussi / Reuters/Pool / dpa Picture-Alliance via AFP
Scholz a kedd esti sajtótájékoztatón – Fotó: Michele Tantussi / Reuters/Pool / dpa Picture-Alliance via AFP

Scholz szerint az energiafüggőség felszámolására való törekvéseik hatása hamarosan hasonló lesz a szankciókéhoz. Több európai ország viszont nagyon szorosan függ az orosz energiaforrásoktól, „ebből a szempontból pedig senkit nem hagyhatunk az út szélén”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!