Ukrajna megszállása miatt katonai kiképzésben vesznek részt észt nők

2022. március 23. – 10:55

frissítve

Ukrajna megszállása miatt katonai kiképzésben vesznek részt észt nők
Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha tényleg harcolnom kell, akkor harcolni fogok, bármilyen nevetségesen hangzik is ez 2022-ben” – mondta a Reuters hírügynökségnek Kristel Eriks, azoknak az észt nőknek az egyike, akik nemrég csatlakoztak a Női Önkéntes Védelmi Szervezethez, és most katonai kiképzésen vesznek részt az Amari légitámaszpont közelében, Észtország északnyugati részén.

A paramilitáris szervezethez az ukrajnai harcok kezdete óta 500 új ember jelentkezett, így már 3200-jár a létszáma. A Reuters riportja 15, 20 és 60 év közötti nőt említ, akik frissen toborzott tagként épp a fegyverek működéséről beszélő oktatót hallgatták, miután fagyos éjszakát töltöttek a saját maguk felállította sátrakban.

Eriks 41 éves, egyébként Norvégiában él, utazásszervező. Az észt miniszterelnök, Kaja Kalas kedden azt nyilatkozta, hogy az országa nem érzékel közvetlen katonai fenyegetést, de – ahogy a Reuters írja – a kiképzésen részt vevő nők már nem annyira biztosak ebben.

„Az ukrajnai helyzet miatt szeretnék felkészülni, adódjék bármiféle válsághelyzet” – mondta a 38 éves Merle Vimb, aki épp gyeden van második gyerekével. „Többnyire magam vagyok a gyerekeimmel, készen kell állnom arra, hogy egyedül boldoguljak” – magyarázta. Egy facebookos hirdetést látva csatlakozott a szervezethez márciusban, hogy katonai alapkészségeket és elsősegélynyújtást tanuljon.

„A legtöbben itt a Baltikumon félelmetes helyzetben élünk. Mivel ez nem normális, muszáj felkészülnünk. Nem ülhetek csak úgy, várva, hogy kiderüljön, mi fog történni. Ha beüt a válság, már nincs meg többé a lehetőséged, hogy információ után kutass” – mondta Vimb.

Az alapkiképzésnek nem része, hogy megtanítsák a nőket lőni, de megtanulják álcázni magukat, képesek lesznek tájékozódni a vadonban és rádión kommunikálni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!