Izrael Oroszországtól tartva megakadályozta, hogy Ukrajna Pegasus kémprogramot vásároljon

2022. március 23. – 22:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael megakadályozta, hogy Ukrajna megvásárolja az NSO Group Pegasus nevű kémprogramját, mert attól tartott, hogy az orosz tisztviselőket feldühítené a kifinomult hekkereszköz eladása egy regionális ellenségnek – állítják az ügyet ismerő személyek. Ezt a Guardian és a Washington Post közös nyomozása derítette ki, az ebből születő cikk betekintést nyújt abba, hogy Izrael és Oroszország kapcsolata időnként kedvezőtlen volt Ukrajna számára és ellentmondott az amerikai prioritásoknak.

Az ügyet közvetlenül ismerő személyek azt állítják, hogy legalább 2019-ig visszamenőleg ukrán tisztviselők lobbiztak Izraelnél, hogy az ország engedélyezze a kémszoftver licencelését Ukrajna számára. Ezek az erőfeszítések azonban kudarccal végződtek, és az NSO Group, amelyet az izraeli védelmi minisztérium felügyel, soha nem kapta meg az engedélyt arra, hogy a vállalat kémszoftverét Ukrajnának eladja.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij az elmúlt hónapban többször is kritikusan nyilatkozott Izrael álláspontjáról, és az izraeli Knesszet tagjai előtt tartott beszédében számonkérte az országtól, hogy miért nem adott fegyvert Ukrajnának és miért nem alkalmazott szankciókat az oroszokkal szemben.

Ha sikeresen bevetik egy célpont ellen, a Pegasus segítségével le lehet hallgatni mobilos telefonbeszélgetéseket, szöveges üzeneteket lehet olvasni, vagy meg lehet nézni a felhasználó fényképeit. Távoli lehallgató eszközként is használható, mivel a kémprogram felhasználója a távoli bekapcsolásra és kikapcsolásra is használhatja a mobiltelefonok rögzítőjét.

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!