Ukrán hírszerzés: Alkatrészhiány miatt leállt a világ legnagyobb harckocsigyára Oroszországban

2022. március 22. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy egy orosz harckocsikat gyártó és javító vállalat felfüggesztette a munkát a közép-oroszországi Cseljabinszk régióban található üzemében, mert hiány van az importált alkatrészekből.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebookon közzétett közleményében arról számol be, hogy a gyártó UralVagonZavod kénytelen volt szüneteltetni a gyártást a létesítményben „a külföldi gyártású alkatrészek beérkezésének hiánya miatt”.

Az UralVagonZavod a világ legnagyobb tankgyára, itt készülnek a T-90-es tankok is, amelyekből 2008-ban egy év alatt összesen 175-öt szereltek össze az üzemben. A tankok mellett vasúti kocsikat és egyéb, civil felhasználású járműveket is gyártanak az UralVagonZavodnál, ezek tették ki a 2008-as termelés kétharmadát. Korábban többek között a T-34-est és a magyar hadsereg által használt T-72-est is az UralVagonZavod készítette.

Elfoglalt és elpusztított orosz tankok Szumi közelében március 14-én – Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces / Reuters
Elfoglalt és elpusztított orosz tankok Szumi közelében március 14-én – Fotó: Irina Rybakova / Press service of the Ukrainian Ground Forces / Reuters

Az orosz médiában nincsenek az Uralvagonzavod létesítményre utaló jelentések, és a BBC-nek sem sikerült megerősítenie az ukrán közleményben szereplő információkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!