Ukrajna 2389 gyerek erőszakkal történő evakuálásával vádolja az oroszokat

2022. március 22. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán külügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az oroszok törvénytelenül szállítottak el 2389 gyereket az Ukrajna keleti régiójában található Donyeck és Luhanszk térségéből, vagyis lényegében elrabolták őket, adta közre a kijevi amerikai nagykövetség Twitter-oldala. Az amerikai nagykövetség már korábban elküldte minden dolgozóját az ukrán fővárosból.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról adott tájékoztatást, hogy Kelet-Ukrajnából 16 434 főt, köztük 2 389 gyereket evakuáltak szombaton – az evakuálás több helyen zajlott, többek között az Oroszország által támogatott Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban, és az emberek saját akaratukból távoztak a minisztérium szerint.

Ukrajna viszont erőszakkal történt evakuálásnak és emberrablásnak tekinti a hétvégi eseményeket: „Az ilyen akciók súlyosan sértik a nemzetközi jogot, különösen a nemzetközi humanitárius jogot” – áll az ukrán külügy közleményében.

Mariupol vezetősége a hétvégén arról számolt be, hogy az oroszok 4500 civilt vittek erőszakkal, az útleveleik nélkül vittek Oroszországba. Moszkva tagadja, hogy ilyen történt volna.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!