Putyin már nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek

2022. március 22. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Egyetem honlapja arról számolt be, hogy a március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület egyik határozatát. Valami furcsa oknál fogva nem nevesítik, de a Debreciner cikke szerint ez a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről szóló döntés hatályon kívül helyezésével kapcsolatos.

Az egyetem az orosz elnök nevét egyáltalán nem említi a beszámolóban, sem azt, hogy milyen indokkal döntöttek a hatályon kívül helyezés mellett. Hogy ennek a hallgatásnak politikai okai vannak-e így nem sokkal a választások előtt, nem tudni.

Annyit lehet leszűrni az írásból, hogy a szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című szabályzatának módosítását.

A határozat kimondja, hogy a szenátus jelen lévő tagjai háromnegyedének igenlő szavazatával a kitüntetettől a kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált, illetve amennyiben a kitüntetés az odaítéléstől számított 3 éves jogvesztő határidőn belül nem kerül átadásra, a kitüntetett elveszti jogosultságát a kitüntetésre, címre.

Ezek alapján tehát a Putyin díszpolgári címéről szóló döntést lehet, hogy azért helyezik hatályon kívül, mert az orosz elnök a 2017-es odaítélés óta nem vette át a címet.

A Debreciner azt is megjegyzi, hogy egy másik döntéssel tovább erősödött a Fidesz-jelenlét az egyetemen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!