Életben van Wali, a világhírű kanadai mesterlövész, akinek korábban a halálhírét keltették

2022. március 22. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életben van a híres kanadai mesterlövész, Wali, akinek halálhíréről néhány nappal korábban számoltak be orosz források. A Kanadai Fegyveres Erők volt mesterlövésze – aki a Wali fedőnevet használja – a CBC Newsnak azt nyilatkozta, hogy hétfőn tért vissza egy biztonságos helyre Ukrajnában, miután egy hétig volt a kijevi régió frontvonalában. „Életben vagyok, ahogy láthatják” – mondta Wali a keddi videóhívásban. „Egyetlen karcolás sincs rajtam.”

Orosz oldalakon korábban az a hír terjedt el, hogy Walit 20 perccel azután ölték meg az orosz különleges erők, hogy megérkezett Mariupolba. „Soha életemben nem láttam Mariupolt” – mondta erre Wali. „Nem értem, miért csinálják ezt, mert ez annyira amatőr” – tette hozzá a leszerelt mesterlövész, aki egy másik kanadai veteránnal – aki az „Árnyék” becenévre hallgat – együtt érkezett Ukrajnába.

Wali a telefonját egy biztonságos bázison hagyta, mielőtt elindult a kijevi frontra, mert nem akarta megkockáztatni, hogy az orosz hírszerzés bárhogy tudomást szerezzen a hollétéről. Amikor aztán bekapcsolta a telefonját, több száz aggódó üzenet fogadta. Elmondása szerint még az egykori kurdisztáni parancsnoka, akivel együtt harcolt az ISIS ellen, is üzenetet küldött neki, amelyben azt írta, hogy a faluja egy birkát áldozott fel a tiszteletére, mert azt hitték, meghalt.

Wali az interjúban cáfolta a róla szóló a legendákat, amelyek szerint ő lenne a világ „leghalálosabb” mesterlövésze. Azt mondta, néhány héttel ezelőtt még számítógépes programozóként dolgozott Kanadában, és egyáltalán nem készült a háborúra.

Wali arról számolt be, hogy az elmúlt héten azt látta, hogy az orosz erők válogatás nélkül lőttek mindent, ami az útjukba került. „Rengeteg tüzérséget és puskát használnak, és lövöldöznek. Csak lőnek mindenhova” – mondta. Elmondása szerint egyetlen orosz katonát sem ölt még meg Ukrajnában, megfigyelőként és tudósítóként segíti az ukránokat a harcban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!