Csehország szerint abszurd, hogy az oroszok az EU-tól kapott pénzből bombázzák Ukrajnát

2022. március 22. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország kiterjesztené az energiaszektorra az Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket, mondta a visegrádi négyekhez (V4) tartozó ország külügyminisztere egy keddi német interjúban.

Jan Lipavsky az ARD országos közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a prágai vezetés álláspontja szerint Oroszországot teljesen ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból, és az energiaágazatban kell elrendelni további kereskedelmi korlátozásokat. Az Európai Unió tagországainak szerinte mindezt együtt kell megtenniük.

A kalózpárti politikus szerint a helyzet tarthatatlan, mivel Putyin az uniótól az olajért és gázért kapott pénzt a háború finanszírozására használja. Lipavsky azt állítja, hogy az orosz költségvetés bevételeinek 80 százalékát a kőolaj- és földgázszállításokért kapott pénz teszi ki. Ezeket a pénzeket „a bombák finanszírozására használják, amelyeket aztán Ukrajnára dobnak, ez pedig menekültáradatot hoz létre, amely hozzánk érkezik, amelyről mi gondoskodunk, és egy bizonyos ponton Ukrajna újjáépítéséért is fizetnünk kell majd”.

Arra a felvetésre, hogy hogyan lehet pótolni az orosz olajat és gázt, a külügyminiszter azt mondta: „Nem mondom, hogy könnyű lesz, de ha most nem állítjuk meg Oroszországot Ukrajnában, akkor a Moldovai Köztársaság, a balti államok, Grúzia lesz a következő.” (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!