Ukrán dokumentumfilmek bemutatásával segíti az ukrán filmeseket a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2022. március 21. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál március 21. és 31. között 6 ukrán dokumentumfilmet tesz közzé az előző évekből, amelyeket online lehet megtekintetni. A tíznapos kölcsönzés alatt befolyt teljes összeget az Ukrajnában maradt dokumentumfilmesek munkájának támogatására fordítják. A kölcsönzés részleteiről a fesztivál honlapján lehet többet megtudni.

„A filmválogatás célja, hogy a nézők jobban megértsék a kortárs Ukrajnát, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán–orosz kapcsolat dinamikáját. A Verzió hisz benne, hogy a most forgatott anyagok meghatározó képsorai lesznek a közeljövőnek, és hiteles információforrásai az utókornak” – áll a fesztivál közleményében.

A kikölcsönözhető filmek:

  • A 8-as akna (2010) egy túlélési recept a „posztindusztriális” Ukrajnában.
  • Az Ukrán seriffekben (2015) egy távoli ukrán faluba érkezünk, ahol nincs rendőrség, így két férfira bízzák a község biztonságát.
  • A Föld oly kék, mint egy narancs (2020) a Donyec-medencében játszódik, ahol egy anya és négy gyereke filmforgatásba fog, hogy a háború mindennapi valóságáról eltereljék a figyelmüket.
  • Az Euromaidan. Nyers vágás (2014) című filmben fiatal ukrán filmesek mutatják be, hogy milyennek látták ők a 2013-2014-as kijevi eseményeket.
  • Az Örökké esni fog (2020) a háború és béke körforgását mutatja be egy, a szíriai háború elől Ukrajnába menekült család révén.
  • A Semmi sem mutatja (2017) egy nőről szól, aki miután visszatér a háborúból, ahol őrnagyként szolgált, pszichológushoz jár Kijevben, küzdve a poszttraumásstressz-szindrómával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!