Az ukrán külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepet kell játszania a háború megoldásában

2022. március 21. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Kínának fontos szerepet kell játszania az orosz–ukrán háború megoldásában. Kuleba a Twitter-oldalán azt írta: „Az ukrán–kínai kapcsolatok évtizedek óta a kölcsönös tiszteleten, megértésen és előnyökön alapulnak. Osztjuk Peking álláspontját, miszerint politikai megoldást kell találni az Ukrajna elleni háborúra, és felszólítjuk Kínát, mint globális nagyhatalmat, hogy játsszon fontos szerepet ebben az erőfeszítésben.”

Múlt szombaton Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója sürgette Kínát, hogy csatlakozzon a Nyugathoz az „orosz barbarizmus” elítélésében. Mindez azt követően történt, hogy Joe Biden amerikai elnök pénteken kétórás videóhívás keretében beszélt Hszi Csin-ping kínai vezetővel. Biden kifejtette, hogy „következményei lesznek annak, ha Kína anyagi támogatást nyújt Oroszországnak, miközben az brutális támadásokat folytat ukrán városok és civilek ellen” – írta a Fehér Ház közleménye.

Vasárnap Kína washingtoni nagykövete, Csin Kang azt mondta, hogy országa semmilyen fegyvert nem küld Oroszországnak, ugyanakkor nem zárta ki véglegesen annak a lehetőségét, hogy Peking a jövőben mégis fegyverekkel segíti Oroszországot.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!