Az Európai Bizottság támogatást nyújt a tagállamoknak, hogy fokozatosan megszüntethessék az Oroszországtól való energiafüggőségüket

2022. március 21. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság egy, a technikai támogatási eszközre (TSI) vonatkozó különleges felhívást tett közzé annak érdekében, hogy támogassa az ukrajnai menekülteket befogadó tagállamokat, és azt, hogy fokozatosan megszüntessék az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket – írja a bizottság közleménye.

A TSI az Európai Bizottság fő eszköze arra, hogy a nemzeti hatóságok kérésére technikai támogatást nyújtson az EU-n belüli reformokhoz. A TSI részét képezi a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretnek, valamint az európai helyreállítási tervnek. A tagállamok azonnal technikai támogatás iránti kérelmeket küldhetnek az Európai Bizottságnak a következő területeken:

  • Intézményi és operatív kapacitás kiépítése az Ukrajnában dúló háború elől menekülők fogadása érdekében.
  • Az Ukrajnából menekülők társadalmi és gazdasági integrációjának fokozása.
  • A családok és a kísérő nélküli gyermekek elszállásolására rendelkezésre álló uniós források lehető legjobb felhasználása.
  • Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való tagállami függés fokozatos megszüntetése. Ez magában foglalja a legjobb reformok és beruházások meghatározását nemzeti, regionális és határokon átnyúló szinten, a bizottsági REPowerEU-tervvel összhangban. Ez támogatni fogja az energiaellátás diverzifikálását, felgyorsítja a megújuló energiára való átállást és javítja az energiahatékonyságot. A tagállamok e konkrét támogatás iránti kérelmüket 2022. március 24-ig küldhetik meg a bizottságnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!