Johnson: A Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért

2022. március 20. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és „Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja” – mondta a The Sunday Times című konzervatív lapnak adott interjújában Boris Johnson, írja az MTI. A brit kormányfő szerint az ukrajnai háború a fogyasztók és az autósok számára is rettenetes következményekkel járhat, de a briteknek el kell fogadniuk „a Putyinnal szembeni kiállásból” eredő magasabb költségeket.

Azt mondta, hogy az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen, szerinte fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztését, és beruházásokat kell kezdeni az atomerőművek számának növelésére is.

A brit kormányfőt megdöbbentette, hogy Putyin nem látta előre az ukrajnai ellenállás várható mértékét. Az orosz elnök alapvető hibát követett el az invázió elrendelésével, „nagyon durván rálépett a gereblyére” – fogalmazott Johnson, aki úgy látja, hogy a jelek szerint Putyint már nem is foglalkoztatja az a gondolat, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz.

Johnson az interjúban azt mondta, hogy még az invázió előtt személyesen fejtette ki Putyinnak, hogy Ukrajna „nem lesz egyhamar” a NATO tagja, de az orosz elnök nem is igazán foglalkozott ezzel a gondolattal. Johnson szerint Putyint valójában „birodalmi ambíciók vezérlik”. A brit kormányfő bízik abban, hogy Kijevet soha nem sikerül bevenniük az orosz fegyveres erőknek.

Johnson azt is mondta, hogy nagy-britanniai menedéket ajánlott fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és családjának arra az estre, ha az ukrán főváros mégis elesne, de Zelenszkij azt mondta, Ukrajnában a helye.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!