Egyéves eltiltást kaphat az orosz tornász, amiért az orosz megszállók jelképével a mellkasán állt dobogóra

2022. március 20. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orosz Torna Szövetség koordinátora, Valentyina Rodionenko szerint Ivan Kuljak orosz tornász egyéves eltiltásra számíthat, miután az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó szimbólummal a mellkasán állt dobogóra, írta meg az insidethegames.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) március elején fegyelmi eljárást indított Kuljak ellen, miután a katari világkupán a többek között orosz tankokon és az orosz propagandában látható „Z” betűvel a mellkasán állt dobogóra. Ekkor Kuljak, majd később orosz védelmi minisztérium is azt állította, hogy a szimbólum azt jelenti „győzelemért”.

Rodionenko a hivatalos orosz állami hírügynökségnek, a TASZSZ-nak elmondta, hogy Kuljak egyéves eltiltást kaphat a sportágtól, a döntést várhatóan március végéig hozzák meg. Hozzátette, hasonló szankcióra számíthat a versenyen a küldöttség vezetőjeként Igor Kalabuscskin edző is.

Az orosz nacionalista „Z” szimbólumot pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök által a Luzsnyiki Stadionban rendezett háborúpárti gyűlésen is láthatta a közönség, amin Ivan Kuljak is részt vett.

Több orosz olimpikon is látható volt a betűt ábrázoló felszerelésben, köztük a tornászok, Dina és Arina Averina. Az esemény után a tornászok képet töltöttek fel a Telegramra, ezeken a fotókon a „Z” szimbólum elmosódott.

Nikita Katsalapov és Victoria Sinitsina műkorcsolyázók, Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov, akik mindannyian érmet nyertek a 2022-es pekingi téli olimpián, szintén a szimbólumot ábrázoló felszerelésben jelentek meg.

A 2022-es pekingi olimpián három aranyérmet nyert Alekszandr Bolcsunov sífutót is látták a színpadon, ő állítólag nem viselte az orosz hadseregre utaló szimbólumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!