Ferenc pápa az „undorító háború” és az „értelmetlen mészárlás” befejezésére szólított fel

2022. március 20. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa vasárnap „értelmetlen mészárlásnak” nevezte az ukrajnai konfliktust, és arra kérte a vezetőket, hogy állítsák le „ezt az undorító háborút” „Az Ukrajna elleni erőszakos agresszió sajnos nem lassul” – mondta a pápa vasárnapi beszédében a vatikáni Szent Péter téren. „Ez egy értelmetlen mészárlás, ahol minden nap öldöklések és atrocitások ismétlődnek” – mondta.

„Könyörgöm a nemzetközi közösség minden szereplőjének, hogy tegyenek valódi erőfeszítéseket, hogy véget vessenek ennek a visszataszító háborúnak. Ezen a héten rakéták és bombák találtak el civileket, időseket, gyerekeket és terhes anyákat” – mondta Ferenc pápa, majd arról beszélt, hogy meglátogatta a Rómában kezelt, sérült ukrán menekült gyerekeket: „Egyiküknek hiányzik a karja, egy másik a fején sérült meg. Ártatlan gyerekek”.

Fotó: Tiziana Fabi / AFP
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

„Maradjunk közel ehhez a megvert néphez, öleljük át őket szeretettel, konkrét elkötelezettséggel és imával, és kérjük, ne szokjanak hozzá a háborúhoz és az erőszakhoz” – mondta. Ezután meghívott „minden hívőt és minden közösséget”, hogy csatlakozzon hozzá március 25-én, a keresztény örömhír napján, „az emberiség, különösen Oroszország és Ukrajna megszentelésének ünnepélyes aktusában”.

„Mindez embertelen, sőt szentségtörés is, mert az emberi élet szentsége ellen irányul. Különösen a védtelen emberi élet ellen, amelyet tisztelni és védeni kell, nem pedig kiirtani, és amely minden stratégia előtt áll, ne feledjük, kegyetlen, embertelen és szentségtörő” – zárta beszédét. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!