Zelenszkij szerint vannak hadifoglyok, akiket már halottnak nyilvánítottak Oroszországban

2022. március 18. – 02:51

frissítve

Zelenszkij szerint vannak hadifoglyok, akiket már halottnak nyilvánítottak Oroszországban

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kisebbé teszi Ukrajna a világ egyik legnagyobb hadseregét, de ukrán források szerint külső támogatásból erősítené meg Oroszország a harci erejét – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökről péntekre virradó éjjel közzétett beszédében.

Zelenszkij beszélt többek között a német Bundestagban tartott felszólalásáról és arról is, milyen támogatást kap Ukrajna az Egyesült Államoktól. Mint mondta, ennek részleteit nem mondhatja el, hiszen a taktikájuk része, hogy „az ellenség ne tudja, mire számítson”. A beszéd végén szóba kerültek új gazdaságerősítő lépések is: radikálisan lecsökkentenék a vállalkozások szabályozását, hitelprogramot hirdettek, és teljeskörűen biztosítják az ukrán bankbetétek értékét.

Szeressétek jobban a fiaitokat annál, mint amennyire féltek a hatalomtól

„Harcunk huszonkettedik napjának a világ egyik legerősebb hadseregével szemben vége. Ezt a sereget napról napra csonkítjuk, de még mindig vannak katonáik, felszerelésük és tartalékaik – kezdte beszédét Zelenszkij. – Információink vannak arról, hogy az orosz hadsereg zsoldosokat toboroz más országokból, hogy minél több fiatalt mozgósítsanak hazugságaikkal. Tudjuk, hogy ez nem fog segíteni rajtuk.”

Az elnök arra figyelmeztette a harcokhoz az oroszok oldalán becsatlakozni kívánó külföldieket: „Ez lesz életetek legrosszabb döntése. A hosszú élet jobb, mint a pénz, amit egy rövidebbért kínálnak.”

Mint mondta, az ukrán védelmi erők minden kulcsfontosságú területen tartják pozícióikat, és egyre több sorkatonát vettek hadifogságba az oroszok oldaláról. „Vannak köztük olyanok, akik nem hajlandók visszatérni Oroszországba. És sokan vannak olyanok is, akikről nem is beszélnek odahaza, és vissza sem akarják venni őket. Olyanok, akikről már kiküldték a halotti bizonyítványt a családjuknak, pedig csak fogságban vannak, és élnek.” Zelenszkij azt kérte az őket hallgató oroszoktól, terjesszék ezt a hírt Oroszországban.

„Minden anya nézzen utána, hol lehet a fia, akit Ukrajnába küldtek harcolni. Főleg azok, akik nem tudják tartani a kapcsolatot a gyerekükkel, akiknek azt mondták, hogy a fiuk halott – de a holttestüket nem kapták meg.”

Az ukrán elnök kiemelte: nincs szükségük sem hadifoglyokra, sem halott orosz katonák ezreire, hiszen ők békét akarnak a háborúval szemben. „És azt akarjuk, hogy jobban szeressétek a gyerekeiteket annál, mint amennyire féltek a hatalomtól.”

Nem tudták az oroszok, milyen védelem van a kezünkben

Zelenszkij megemlítette, hogy felszólalt videóüzenetben a német szövetségi törvényhozás, a Bundestag tagjai előtt. „Nemcsak elnökként beszéltem, hanem ukrán állampolgárként is. Egy európaiként, aki úgy érzi, a német állam mintha évek óta fallal kerítene el bennünket. Egy láthatatlan, mégis szilárd fallal.”

Az elnök szerint Németország évekig küzdött egy olyan együttműködésért Oroszországgal, amit Moszkvában nem vettek komolyan – viszont látja, hogy „a németek nézetei változnak”, és „Németország új utakat keres”.

„Látjuk, hogy Scholz kancellár egy nagy esély és egy nagy küldetés előtt áll: meg akarja újítani Németország vezetését, és egy hosszan tartó, igazságos békét akar adni Európának. Egy olyan békét, ami garantálja minden európai állam és különösképpen Ukrajna biztonságát”

– mondta Zelenszkij, amihez sok sikert kívánt a német kancellárnak. Az ukrán elnök hozzátette, folytatni fogja felszólalásait a különböző országok parlamentjei előtt. „Úgy érzem, egyre inkább megértenek minket mind Európában, mind a nagyvilág különböző országaiban. Ez pedig egyre több támogatást ad nekünk, amiért régóta küzdöttünk.”

Megköszönte csütörtöki beszélgetését Emmanuel Macron francia elnökkel, ahogyan Joe Biden amerikai elnök bejelentését is az Ukrajna felé nyújtott amerikai segélycsomagról. Viszont hozzátette: „Értsék meg, nem tehetem közzé a segítség részleteit. Ez ugyanis a taktikánk, a védelmünk része – amikor az ellenség nem tudja, mire számíthat a részünkről. Akárcsak amikor nem voltak tisztában azzal, mi vár rájuk február 24. után: nem tudták, milyen védelem van a birtokunkban, és hogyan készülünk a támadásra.

A megszállók azt hitték, egy olyan Ukrajnába vonulnak be, amit 2014–15-ben láttak, és amit folyamatosan korrumpáltak, ezért nem is féltek tőle. De mi most már mások vagyunk.

Ennek köszönhetően tudunk védekezni 22 napja egy teljes körű támadás ellen, néhány év felkészülés után” – mondta Zelenszkij. Hozzátette, a fegyverszüneti tárgyalások részleteit sem szeretné felfedni. „Inkább csendben dolgozunk, mintsem a tévé, a rádió vagy a Facebook nyilvánossága előtt. Azt hiszem, ez így van rendjén.”

Mindent megtesznek a megszállt területekért

Az ukrán elnök megemlítette, hogy csütörtökön meglátogatott egy Kijev környéki családot, amely menekülés közben került egy orosz tüzérségi támadás közepébe, de szerencsére mind a négy családtag túlélte az esetet. Emellett kitüntette az állami katasztrófavédelem öt munkatársát is „önzetlen odaadásukért, amellyel mindannyiunkat, ukránokat mentenek meg”.

Beszéde végén Zelenszkij megemlített több gazdasági intézkedést is. Ezek között szerepel

  • egy hitelprogram, amivel minden ukrajnai vállalkozás 0 százalékos kamatú hitelhez juthat a háború ideje alatt, legfeljebb 60 millió hrivnya (átszámítva kb. 680 millió forint) értékben;
  • a vállalkozásokat érintő szabályok radikális csökkentése;
  • és az ukrajnai bankokban lévő betétek értékének 100 százalékos biztosítása a jegybankon keresztül.

Végül az elnök külön kiemelte a harcok által leginkább érintett területeket: „A mi Mariupolunkhoz, Harkivunkhoz, Csernyihivünkhöz, Kijevünk környékéhez, Izjumunkhoz és minden nehéz, rendkívül nehéz helyzetben lévő hős városunkhoz:

Mindent megteszünk értetek, mindannyian. A hadseregünk, a rendőrségünk, a katasztrófavédelmünk, a humanitárius konvojaink, az egyházunk, mi mindannyian. Nem hagyunk el benneteket, és nem fogunk nekik megbocsátani. Felszabadítunk benneteket, ezt biztosan tudom. Mint mindannyian a hazánkban”

– mondta éjjeli beszédében Volodimir Zelenszkij.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!