Putyin felhívta a török elnököt, és részletesen is kifejtette követeléseit Ukrajnával szemben

2022. március 18. – 04:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután Vlagyimir Putyin telefonon hívta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, írja a BBC. A brit médium beszámolója szerint a beszélgetésen Putyin elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben. Ezek két kategóriába tartoznak, mondta a BBC-nek Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője, aki végigkövette a beszélgetést. Az első kategóriába olyan követelések tartoznak, miszerint

  • Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje a felvételét a NATO-ba,
  • demilitarizálják az országot, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve,
  • adjanak egyfajta védett státuszt az orosz nyelvnek Ukrajnában,
  • és hajtsanak végre egyfajta nácimentesítést.

Utóbbi pont ugyan aggályos lehet Volodimir Zelenszkij elnök számára – hiszen ő maga is zsidó származású, ráadásul több rokona is a holokauszt áldozata lett –, de a törökök szerint ez kimerülhet némi formalitásban, ami szerint Ukrajna hivatalosan is elítéli a neonácizmus minden formáját.

A követelések második kategóriájában már jobban ütközhetnek egymással az oroszok és az ukránok érdekei – ezeket ugyan Kalin részletesen nem fejtette ki, de szó van köztük a Donyec-medence és a Krím félsziget státuszának rendezéséről.

  • A BBC szerint az orosz fél azt követeli az ukrán kormánytól, adja fel a kelet-ukrajnai szakadár területek, azaz a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék feletti fennhatóságát,
  • valamint Ukrajna hivatalosan is fogadja el, hogy az oroszok által 2014-ben annektált Krím félsziget hivatalosan is Oroszországhoz tartozik.

Mivel Oroszország a Szovjetunió széthullása után több nemzetközi szerződésben is rögzítette, hogy nincs és nem is lesz területi igénye Ukrajna részeire, és így a Krím félszigetre sem, ezért kényes és mélyen vitatott kérdésről van szó a beszámoló szerint.

Putyin viszont ezekben a kérdésekben hajlandó személyesen is tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki napok óta hangsúlyozza, hogy készen áll találkozni orosz kollégájával.

Erdoğan török elnök fel is ajánlotta, hogy találkozhatna az orosz és az ukrán elnök egymással akár Isztambulban, akár Ankarában, írja a Sky News.

Igaz, egy békemegállapodást még hosszú tárgyalások előzhetnek meg, még akkor is, ha közben a két harcoló fél fegyverszünetet köt. Ráadásul ha nem dolgozzák ki részletesen az egyes pontokat, a BBC szerint előfordulhat, hogy a jövőben Putyin vagy utódai bármikor felhasználhatják a békemegállapodást ürügyként Ukrajna újbóli megszállására.

Putyin pozíciója azonban meggyengült hazájában a beszámoló szerint, hiszen egy ekkora vérontással járó háborút ugyan eladhat az államilag szigorúan ellenőrzött médiában a „neonácizmus feletti dicsőséges győzelemként”, a megölt vagy fogságba esett katonák történetei viszont így is az elnök ellen fordíthatják a közhangulatot.

Mindenesetre Ibrahim Kalin szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy Vlagyimir Putyin mentális állapota megváltozott volna az utóbbi időben. „Az elnök úr mindenben világos és kimért volt a beszélgetés során” – mondta a BBC-nek Kalin.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!