Újabb több száz millió eurót utalt Ukrajnának az EU

2022. március 18. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 289 millió euró sürgősségi, makroszintű pénzügyi támogatást folyósít Ukrajnának, és 120 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást nyújt az országnak az EU és Ukrajna közötti állam- és ellenállóképesség-építési szerződés keretében – írja az MTI az Európai Bizottság pénteki bejelentése alapján. A támogatás az ukrán kormányt a katasztrófavédelem és a polgári jellegű válságkezelés központi és helyi szintű megerősítésében segíti.

Az Európai Bizottság még január 24-én jelentette be, hogy 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási programot indít Ukrajna megsegítésére, továbbá 120 millió vissza nem térítendő támogatást juttat az országnak. Az 1,2 milliárd eurós támogatás első részlete 600 millió euró, ennek első felét, 300 milliót a múlt héten folyósította az unió, és most fizette ki a fennmaradó részt.

A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási program „számottevően hozzá fog járulni ahhoz, hogy javuljon Ukrajna makrogazdasági stabilitása a jelenlegi helyzetben, amikor az ország ellen provokáció nélkül és indokolatlanul inváziót indított Oroszország” – közölte a Bizottság.

(MTI)

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!