Több mint félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra

2022. március 18. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átlépte az ukrajnai háború elől Magyarországra érkezett menekültek száma a félmilliót. A rendőrség oldalán a magyar–ukrán határszakasz forgalmát napi bontásban közlik, ezek szerint február 24-től és március 17-én éjfélig összesen 287 134 fő érkezett Ukrajna felől:

Sokan azonban a háborús országot a magyarnál jóval hosszabb határszakasszal rendelkező Románia irányába hagyják el, majd valamelyik román–magyar határátlépőn érkeznek Magyarországra.

Az így érkezők számát külön nem közlik, de a Telex kérdésére a rendőrség közölte, hogy március 16-án éjfélig hazánkba „a román határszakaszon Ukrajnából a háborús helyzet elől menekülő belépők száma” összesen 215 592 fő.

Vagyis a két országból összesen már legalább 502 726 menekült érkezett.

Hogy miért nem szerepelteti külön a rendőrség a Románia felől érkezőket, azt nem tudjuk. Az mindenesetre tény, hogy a Románia felől érkező ukrajnai menekültek annak ellenére beléphetnek az országba, hogy számukra nem Magyarország, hanem Románia az első biztonságos ország. Szír, afgán menekültek esetében ez az opció –pontosan az erre való hivatkozás miatt – nem áll fenn.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!