Újabb nagy menekülthullám érkezhet Romániába Ukrajna felől

2022. március 17. – 14:37

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős menekülthullámra számítanak Romániában is, mondta csütörtökön a Romániai Ukránok Egyletének Szatmár megyei fiókja a satumareonline.ro szerint.

Az egyesület egy igen komoly logisztikai központot tart fenn a háború kezdetétől Mikola községben, ahol a lakosság közel negyede ukrán nemzetiségű. Mint elmondták, a román-ukrán határ közelében fekvő településeken tudomásuk szerint több tízezer menekült torlódott össze, a helyzet pedig egyre drámaibb. „Az üzletek kiürültek, a helyi önkormányzatok kapacitását meghaladják a feladatok, egyesek pedig már oda jutottak, hogy gyökereket ásnak ki, és megfőzik” – nyilatkozta a szervezet alelnöke, Vasile Buciută.

A civil szervezet beszámolója szerint a háború kezdete óta 450 tonnányi segélyt (élelmiszert, ruházati cikkeket, takarókat stb.) juttattak el Ukrajnába, 181 járművel. Emellett 2 ezer menekülőnek segítettek információkkal és csomagokkal, továbbá 500-nak segítettek szállást találni. A Romániai Ukránok Egyletének Szatmár megyei szervezete megköszönte a rengeteg támogatást, melyet eddig a munkájukhoz kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!