Oroszország szerint a mariupoli színház bombázása valójában túszdráma volt

2022. március 17. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az Oroszországot képviselő nagykövet, Vaszilij Nebenzja azt mondta, hogy a mariupoli színházban történtekért nem orosz légicsapás okolható, hanem a helyzetet ukrán nacionalisták túszejtő akciója idézte elő – írja a Sky News.

Mint többször írtunk róla, a szerdai orosz támadásokban azt a mariupoli színházat is bombázták, amit civilek használtak óvóhelyként, és amiben becslések szerint 1300 ember húzódott meg. Az áldozatok száma még mindig nem ismert, legutóbbi hírek szerint 130 embert sikerült kimenekíteni.

Nebenzja szerint az Azov, egy ukrajnai szélsőjobboldali milícia túszokat tart a színházban, és „véres provokációra” készül. A nagykövet azt állította, hogy a színház soha nem volt orosz célpont, az ukrán hadseregre és nacionalista csoportokra hárította a felelősséget, a nyugati újságírókat pedig a helyzet téves bemutatásával vádolta. Később újságírók kérdésére Nebezja elismételte, hogy Oroszország nem bombázta a színházat, és gyakorlatilag álhírnek minősítette az ezzel ellentétes híradásokat.

A nagykövet beszélt az Oroszországba vezető humanitárius folyosókról is, azt állítva, hogy több mint 2,5 millió ukrán kérvényezte, hogy Oroszországba menekülhessen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!