Nagy-Britannia a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét telepíti Lengyelországba, hogy légterét megvédje az oroszoktól

2022. március 17. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia Sabre légvédelmi rakétarendszert, mellé pedig 100 katonát telepít Lengyelországba, jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter. Wallace szerint ezzel nyomatékosítják, hogy „kiállnak Lengyelország mellett, és megvédik légterüket Oroszország további agressziójától”.

A Sabre közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert a brit kormány a „legkorszerűbb légvédelmi rendszerként” jellemezte, amely állítólag képes eltalálni egy teniszlabda méretű, hangsebességgel haladó tárgyat a levegőben.

A brit hadsereg szerint a rendszer három komponensből áll: egy 3D-s megfigyelő radarból, egy moduláris vezetési pontból, valamint egy indítóállványból. A gyakorlatban Lengyelország számára ez a rendszer a sugárhajtású vadászgépek, rakéták és bombák elleni védekezés erősítését jelenti.

Nagy-Britannia – az összes többi NATO-tagországhoz hasonlóan – elutasította, hogy katonákat vezényeljen Ukrajnába, de keleti NATO-országokban megerősítette jelenlétét. (Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!