Földrengés Japánban: legalább hárman meghaltak és 160-an megsérültek

2022. március 17. – 11:12

frissítve

Földrengés Japánban: legalább hárman meghaltak és 160-an megsérültek
Összetört áru egy szupermarketben a rengés után Shiroishi városában – Fotó: Charly Triballeau / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három ember meghalt és több mint 160-an megsérültek Japán északkeleti részén, ahol helyi idő szerint szerda 23:36-kor (magyar idő szerint 15:36-kor) erős, 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Fukusima partjait, írja az MTI. A földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el két prefektúrában. A földmozgás az ország 12 prefektúráját érintette. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el. Az érintett területeken működő atomerőművek biztonságos működését nem zavarta meg a földmozgás.

Kisida Fumio kormányfő tájékoztatása szerint még négy halálesetet vizsgálnak, amely összefüggésben állhat a földrengéssel.

A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény Fukusima és Siroisi-Zao állomás között. A vonaton utazó 78 utas sértetlenül átvészelte a balesetet, de csütörtöktől egy szakaszon a szuperexpressz ideiglenesen nem közlekedik.

A földrengés fészke 57 kilométeres mélységben volt a Fukusimához közeli vizekben. Az ország keleti és északkeleti részében áramkimaradások keletkeztek, ezek több mint 2,2 millió háztartást érintettek. A szolgáltatást azóta nagyrészt helyreállították.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A cunami több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől