Az amerikai külügyminiszter szerint Kína „költségekkel” szembesülhet, ha Oroszországot támogatja

2022. március 17. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök pénteken telefonon beszél Hszi Csin-ping kínai államfővel. Az eseményt megelőző diplomáciai adok-kapok részeként Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Kína különleges szerepét hangsúlyozta és arra utalt, hogy az oroszbarát politikának kellemetlen „költségei” lehetnek – írja a CNN.

Tévés beszédében Blinken úgy fogalmazott, Kína „felelősséggel tartozik” azért, hogy felhasználja befolyását Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az ukrajnai háború megállítására. „Továbbra is felszólítunk minden nemzetet, különösen azokat, amelyeknek közvetlen befolyása van Oroszországra, hogy bármilyen befolyással rendelkeznek, használják fel arra, hogy rákényszerítsék Moszkvát, hogy vessen véget ennek a választott háborúnak. Úgy véljük, hogy különösen Kínának kötelessége, hogy felhasználja befolyását Putyin elnöknél, és megvédje azokat a nemzetközi szabályokat és elveket, amelyeket vallja, hogy támogat” – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Saul Loeb / POOL / AFP
Fotó: Saul Loeb / POOL / AFP

Blinken szerint egyelőre úgy tűnik, hogy Kína éppen ellenkező irányba indult el azzal, hogy nem hajlandó elítélni az orosz agressziót, miközben semleges döntőbíróként igyekszik feltüntetni magát. „És aggaszt bennünket, hogy azt fontolgatják, hogy közvetlenül segítik Oroszországot katonai felszerelésekkel, amelyeket Ukrajnában használnak” – mondta Blinken. „Biden elnök holnap beszélni fog Hszi elnökkel, és világossá fogja tenni, hogy Kína viselni fogja a felelősséget minden olyan lépésnek, amellyel támogatja Oroszország agresszióját, és nem fogunk habozni, hogy költségeket szabjunk ki.”

A beszéd előtt nem sokkal az ukrán rendőrség közölte, hogy az észak-ukrajnai Csernyihiv városában a csütörtöki támadásokban egy amerikai állampolgár is meghalt. Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a halálesetet, és részvétét fejezte ki a családnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől