Rekordokat dönt a Covid-fertőzések száma Kínában, városokat helyeznek karantén alá

2022. március 16. – 22:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas nyomás alá kerülhet a következő hetekben a kínai közegészségügyi rendszer, mert az utóbbi napokban a járvány kezdete óta a legdurvább járványhullám sújtja az országot – írja a Reuters. Az elmúlt tíz hétben Kínában több mint 14  ezer esetről számoltak be, ami több, mint a tavaly az országban összesen jelentett esetszám. A fertőzések nagy részét a gyorsan terjedő omikron variáns okozza.

Kína egészen a járvány kezdetétől – okkal – az egyik legszigorúbban védekező ország. Igyekeznek folyamatosan és tömegesen tesztelni a lakosságot, és szigorú karanténba zárni a fertőzötteket. A Kínában rendkívül magasra ugrott esetszámok miatt azonban most újra többmilliós városokat zártak le, köztük a 17,5 milliós Sencsent is.

Az északkeleti Csilin tartományban – ami jelenleg járvány legsúlyosabban sújtott régiója – az érintett városok versenyt futnak az idővel ideiglenes kórházak felkészítéséért. Egy helyi tisztviselő azt mondta, a Reutersnek hogy

a tartomány járványmegelőzési készletei két-három napon belül elfogyhatnak.

A következő hetek döntő fontosságúak lehetnek a kínai járványkezelés sorsával kapcsolatba, illetve annak eldöntésében, hogy a meglévő intézkedések valóban hatékonyak-e a fertőzések tovább növekedésének megfékezésében vagy akár nulla megbetegedés elérésében – mondta Chen Zhengmin, az Oxfordi Egyetem epidemiológiai professzora a Reutersnek.

Egyes szakértők úgy látják, hogy bár az országban eddig jól működött az a járványkezelés, ami nullára szorítaná vissza a fertőzöttek számát, sokáig ez már nem fenntartható. A teljes lezárások legnagyobb elszenvedője a gazdaság; több vállalat már visszaeséseket tapasztal a bevételében, mivel a lezárások miatt a működésük nehézkessé vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!