A brit vodkabojkott nyomán derült ki, hogy a leghíresebb orosz vodka nem is orosz

2022. március 15. – 13:43

frissítve

A brit vodkabojkott nyomán derült ki, hogy a leghíresebb orosz vodka nem is orosz
Fotó: YuryKara / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, ennek része az orosz vodkákra kivetett 35%-os extra büntetővám. Az orosz vodkákat egyébként a háború kezdete óta rengeteg angol kocsmában vagy bojkottálják, vagy épp ellenkezőleg, olcsón kiárusítják, és a bevételt Ukrajnának ajánlják fel.

Ennek kapcsán ír most arról a Sky News, hogy a legismertebb orosz vodka, a Sztolicsnaja, valójában nem is orosz. A Sztolicsnaját a ‘40-es években kezdték el gyártani, vagyis klasszikus szovjet márka volt, amit a ’70-es években ismert meg igazán a nyugati világ, amikor a PepsiCo óriási üzletet kötött Moszkvával, és Sztolicsnaja vodkáért cserébe szállított kólát a Szovjetunióba. A biznisz akkorára nőtt, hogy egy idő után már nem tudtak elég vodkát adni a Pepsinek, így leszerelt szovjet hadihajókkal fizették ki a céget. Akárhogy is, a cserekereskedelem óriási népszerűséget hozott a Pepsi kólájának Oroszországban, és a Sztolicsnaja vodkának nyugaton.

A Szovjetunió összeomlásakor és a szovjet cégek privatizációjakor a Sztolicsnaja egy orosz zsidó üzletember, Jurij Shefler tulajdona lett – bár ezt később az orosz állam erősen vitatni kezdte, és el is vette Shefler cégétől a márkanevet. Így jelenleg Oroszországban a Sztolicsnaját egy orosz állami tulajdonú cég gyártja, mindenhol máshol Shafler cégéé a név használati joga. Kivéve az USA-t, ahol továbbra is a Pepsié.

Miután Putyin hatalomra került, és Shefler rendszeresen kritizálta nyilvánosan, az üzletember menekülni kényszerült az országból, Luxemburgba, majd Svájcba költözött, ahol ma is él, izraeli-brit kettős állampolgárként.

A Sztolicsnaja (amit egyébként a háború kitörése után a Stoli névre kereszteltek át) ma már csak a nevében és a címkéjén jelzett „Russian Vodka” feliratban orosz, valójában Lettországban gyártják, Szlovákiából származó gabonából. A másik leghíresebb orosz vodka, a Smirnoff egyébként brit tulajdonban van, a Diageo alkoholipari óriásé a márka, ahogy például a Guinness sör, a Captain Morgan rum, a Bailey's krémlikőr, vagy a Johnnie Walker whisky.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!