Zelenszkij sokadik beszédében kéri a NATO-t a légtérzárlatra

2022. március 14. – 00:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este egy újabb beszédben hősies ukránokat mutatott be, kitartásra kérte népét, a NATO-t pedig újra arra próbálta rávenni, hogy légtérzárlattal nehezítsék meg az orosz támadásokat.

„Tavaly egyértelműen figyelmeztettem a NATO vezetőit, hogy ha nem lesznek kemény megelőző szankciók Oroszországgal szemben, akkor háborút indít. Igazunk lett. Már régóta mondom, hogy az Északi Áramlat egy olyan fegyver, amely Európát fogja sújtani. Már ez is nyilvánvaló.”

„És most megismétlem – ha nem zárják le a légterünket, csak idő kérdése, hogy orosz rakéták hulljanak az önök területére. A NATO területére. A NATO-országok polgárainak otthonaira” – mondta Zelenszkij, utalva a Lengyelországtól alig néhány tíz kilométerre történt orosz támadásra.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy egy sebesült katonákat ellátó kórházban járt, ahol orosz katonákat is kezelnek, kiemelve, hogy az ukrán orvosok emberként viselkedtek ebben a helyzetben, nem az ellenséget látták bennük. Azt is megemlítette, hogy egy olyan emberrel is találkozott, aki az egyik ellenőrzőpontra mindennap visz egy fazék borscsot a katonáknak.

„És tudom, hogy államunk évszázadok óta ilyen emberekre épül. Az ilyen embereknek köszönhetjük, hogy túlélünk minden sötét napot. Mert együtt vagyunk, és mindig megvédjük a saját népünket, és a saját tulajdonunkat. Nem a pénzért. Kényszerítés nélkül. Nem úgy, mint azok, akik hozzánk jöttek. Csak azért, mert ukránok vagyunk” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szükségesnek nevezte, hogy megszervezzenek egy Putyinnal való találkozót, bár ezt ő is nehéz útnak nevezte.

„Megvédjük a legdrágábbat, amink van. Ki kell tartanunk. Harcolnunk kell. És győzni fogunk. Én tudom ezt. Hiszek ebben” – buzdított Zelenszkij.

(via Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!