BBC: Roman Abramovics kenőpénzekkel és emberrablással jutott hozzá állami olajvállalatokhoz

2022. március 14. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Roman Abramovics kenőpénzek segítségével tudta áron alul megvenni az orosz állami Sibneft olajvállalatot – írja a BBC. A Panorama által megszerzett iratok szerint Abramovics 1995-ben megkérte egy üzlettársát, hogy 10 millió dollárnyi kenőpénzzel fizesse le az illetékeseket, majd 250 millió dollárnyi rubelért megvette az olajcéget, amit 2005-ben 13 milliárd dollárért adott vissza az államnak.

Az orosz milliárdos korábban már beismerte, hogy a Sibneft-ügylet során adott át kenőpénzeket. A megszerzett dokumentum alapján az orosz állam 2,7 milliárd dollárt bukott az ügyleten, és erre jutott egy 1997-es orosz parlamenti vizsgálat is.

Az ügyben Juri Szkuratov államügyész nyomozott, de elvileg Borisz Jelcin utasítására fel kellett függesztenie a vizsgálatot, majd egy kiszivárgott szexvideó távoznia kellett a posztjáról. A volt ügyész szerint csőbe húzták, az egész célja csak az ő hiteltelenítése volt. Azt mondta, hogy a privatizáció során gyakorlatilag egy bűnbanda osztotta fel az állami vagyont.

A BBC által megszerzett iratok szerint Abramovics két évvel később, a Slavneft felvásárlásakor is hasonló eszközökhöz folyamodhatott. A CNPC nevű kínai vállalat kétszer annyit akart fizetni, mint Abramovics és partnercége, de az iratok szerint a kínaiak végül kihátráltak, mert mikor a delegációjuk megérkezett Moszkvába, elrabolták az egyik küldöttjüket. Csak azután engedték el, hogy a kínai cég visszavonta az ajánlatát. Arra nincs bizonyíték, hogy Abramovics tudott volna az emberrablásról.

Az orosz kormány nem erősítette meg a dokumentum hitelességét, és a milliárdos ügyvédje tagadja, hogy ügyfele bármikor is bűncselekményt követett volna el (annak ellenére, hogy Abramovics beismerte, hogy fizetett kenőpénzt). A BBC ennek ellenéra több különböző forrásból meg tudott erősíteni több részletet is, ami a dokumentumban szerepel.

Az orosz invázió után Abramovics azzal került be a hírekbe, hogy Európában befagyasztják a vagyonát, és le kellett mondania a Chelsea írányításáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!