Megint egymásra mutogatnak az oroszok és az ukránok a mariupoli civilmentés megakadása miatt

2022. március 14. – 19:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jellemző epizód arról, hogy az orosz–ukrán háború egyben információs hadviselés is: hétfő délután előbb Oroszország bejelentette, hogy sikerült erővel, a „neonáci” ukránok ellenében megnyitniuk a humanitárius folyosókat Mariupolnál, majd nem sokkal később Ukrajna közölte, hogy az oroszok blokkolják a humanitárius konvojt a városnál.

Az oroszok szerint sikerült likvidálni az ukrán erők Mariupol külvárosában lévő fő állásait, ami lehetővé tette a lakosság tömeges kimenekítésének megkezdését. Ezt Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője mondta, aki szerint az orosz különleges erők által támogatott donyecki népi milícia megsemmisítette a „nacionalisták” legtöbb lőállását a város peremén, ez tette lehetővé, hogy megkezdődhessen „a neonácik által hosszú ideig túszul ejtett lakosság tömeges evakuálása”. Azt is mondta, hogy az orosz oldalon 200 buszból négy gépkocsioszlopot állítottak össze, amelyből 50 már megérkezett Mariupolba, ahová 450 tonna humanitárius segélyt, többek között gyógyszert szállítottak. Mizincev szerint a lakosság nem a nyugattól, hanem Oroszországtól vár védelmet, amit szerinte alátámaszt az orosz félhez intézett, több millió evakuálási segélykérés.

Mindeközben Ukrajna közölte, hogy az oroszok egy újabb humanitárius konvojnak állták útját, 24 órán belül már másodszor.

Mindenesetre a város polgármestere korábban azt mondta, a korábbi sikertelen próbálkozások után hétfőn összesen 160 ukrán civil autónak sikerült elhagynia az ostrom alatt álló Mariupolt a humanitárius folyosón.

Képernyőmentés az Azov Zászlóalj 2022. március 14-én a mariupoli pusztításról kiadott drónvideójából – Forrás: Azov Zászlóalj / EyePress News via AFP
Képernyőmentés az Azov Zászlóalj 2022. március 14-én a mariupoli pusztításról kiadott drónvideójából – Forrás: Azov Zászlóalj / EyePress News via AFP

(Sky News, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!