Hétfőn már 160 autónyi embernek sikerült elmenekülnie az ostrom alatt álló Mariupolból

2022. március 14. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi sikertelen próbálkozások után hétfőn eddig összesen 160 ukrán civil autónak sikerült elhagynia az ostrom alatt álló Mariupolt a humanitárius folyosón, állítja a város polgármestere. Az evakuálás helyi idő szerint délután 1-kor kezdődött. Ezek az emberek az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városa felé tartanak.

Zaporizzsja előtt viszont az útvonalon van egy orosz ellenőrzés alatt álló város is: Berdjanszk. A hírek szerint körülbelül ötven autó már áthaladt ezen a ponton is.

A mariupoli városháza szerint „jelenleg nincsenek nehézségek az ellenőrzőpontos áthaladásokban”, ugyanakkor „hivatalosan nem tudjuk garantálni a biztonságot ezen a folyosón. De ez az egyetlen folyosó, amely hivatalos jóváhagyással rendelkezik, és amely ma ténylegesen működik”.

Számtalan helyen emelkedik füst a támadások miatt Mariupolban – Fotó: AZOV REGIMENT PRESS SERVICE / Reuters
Számtalan helyen emelkedik füst a támadások miatt Mariupolban – Fotó: AZOV REGIMENT PRESS SERVICE / Reuters

Mariupolban körülbelül 400 ezren laknak, de nem tudni, hányan hagyták el a várost az orosz invázió előtt. Ukrajna hétfőn azt állította, már több mint 2500-an haltak meg a városban.

A régióban élők napok óta víz- és áramellátás nélkül vannak, és a legfrissebb jelentések szerint Mariupolból az élelmiszerkészletek veszélyesen alacsonyak. Hétfő délelőtt az ukránok azt is mondták, újra megpróbálnak egy humanitárius konvojt eljuttatni az ostromlott déli Mariupol kikötővárosba, mert a vasárnapi konvoj az orosz ágyúzás miatt nem érte el a várost, a Vöröskereszt pedig arra figyelmeztetett, hogy „fogy az idő” az ott rekedt civilek megmentésére. (CNN, BBC)

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!